• EDENIA, EL SABOR DEL PARADÍS Et garantim que la pera Edenia és la més sucosa del mercat, la pera amb més sabor
    (Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida).
  • LLIMONERA AMB PERSONALITAT

    Dolça i granulosa al paladar

  • BLANQUILLA LA MÉS SUCOSASucosa, fundent i refrescant

  • CONFERENCE MOLT CRUIXENTFina, sucosa i dolça, amb un regust refrescant

  • Les tres varietats El rebost d'Europa. Una de cada dos peres que es produeix a l'Estat espanyol procedeix de Lleida

  • Registra't I et farem arribar receptes, curiositats i informació nutricional de la pera EDENIA
EDENIA i la salut Pilar Senpau
Pilar Senpau
PDF Imprimeix Correu electrònic

El nostre horitzó, durant molts mesos de l’any, és més verd que blau. Sempre hi ha un camp amb arbres fruiters que ens recorda que som d’una terra on la natura ha estat generosa. Aquest és el lloc on, seguint el cicle estacional, creixen any rere any les peres EDENIA. Peres que, gràcies al clima dur dels nostres hiverns i a la terra ferma en la qual arrelen les pereres, es caracteritzen per ser unes de les espècies més dolces i nutritives del mercat.

L’alt contingut en sucres, juntament amb la vitamina B6 (piridoxina) i el magnesi, confereixen a les nostres peres la virtut de facilitar la producció de serotonina, neurotransmissor cerebral encarregat, entre altres, de produir la sensació de benestar. Per tal que això passi, cal menjar-se les peres soles; per tant, seran una bona opció per berenar si volem que, en arribar a casa, les nostres neurones rebin un petit aixopluc de benestar a resguard de l’estrès i les preocupacions.

A més, la presència en aquesta fruita de vitamina B3 (niacina), en ser una vitamina necessària per convertir en energia els aliments bàsics que consumim cada dia –com ara el pa, l’arròs, la pasta o la patata–, fa de les peres un aliment bàsic a incloure de manera habitual en la dieta, especialment en la dels nostres nens i nenes, que necessiten donar una resposta ràpida a tot allò que el seu cor decideixi. D’aquí la importància de menjar peres en qualsevol dels cincs àpats.

Entre els molts nutrients essencials que ens proporcionen les peres en destaquen dos: el calci i el potassi, minerals imprescindibles en multitud de reaccions metabòliques per al normal funcionalment de l’organisme. El calci, per exemple, és indispensable en el desenvolupament del nostre sistema ossi, sobretot durant el creixement, l’embaràs o la menopausa. L’altre mineral, el potassi, és l’encarregat de mantenir l’equilibri hídric de les cèl·lules, ajudant a eliminar els líquids sobrants, i és per aquesta raó que la pera és la fruita més recomanable en la dieta de les persones que pateixen d’hipertensió o de retenció de líquids.

Finalment, no podíem deixar de banda la propietat més popular de les nostres peres, que és la d’ajudar a moure el budell, contribuint així al normal funcionament de l’aparell digestiu.

Les tres varietats de pera que s’acullen sota la denominació “Pera de Lleida” (llimonera, blanquilla i conference) ocupen un lloc entre el conjunt de productes que configuren la dieta mediterrània. I no tan sols perquè aportin nutrients de primera qualitat per al normal funcionament de l’organisme, sinó també perquè, en reforçar el sistema nerviós i facilitar el bon ànim, ens ajuden a viure d’acord a la filosofia de la mediterrània, que procura un estil de vida més saludable.

 

Pilar Senpau / Metgessa i Escriptora especialista en Nutrició