• EDENIA, EL SABOR DEL PARADÍS Et garantim que la pera Edenia és la més sucosa del mercat, la pera amb més sabor
    (Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida).
  • LLIMONERA AMB PERSONALITAT

    Dolça i granulosa al paladar

  • BLANQUILLA LA MÉS SUCOSASucosa, fundent i refrescant

  • CONFERENCE MOLT CRUIXENTFina, sucosa i dolça, amb un regust refrescant

  • Les tres varietats El rebost d'Europa. Una de cada dos peres que es produeix a l'Estat espanyol procedeix de Lleida

  • Registra't I et farem arribar receptes, curiositats i informació nutricional de la pera EDENIA
La DOP
LA DOP
PDF Imprimeix Correu electrònic

La Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida està inscrita en el registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides de la Comissió Europea des del mes de març de 2011.

Aquesta inscripció representa el reconeixement oficial per part de la Comissió a la Pera de Lleida, en les seves varietats de Blanquilla, Llimonera i Conference, i a les seves característiques úniques que li vénen conferides pel territori en el qual es cultiva (el Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues). 

Les varietats de la DOP Pera de Lleida presenten característiques organolèptiques –entre les quals destaca la seva dolçor–, de forma i de color que les diferencien de la resta de peres produïdes a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa.

Aquest registre definitiu representa la culminació d’un procés que es va iniciar l’any 2004, impulsat per CATALONIA QUALITAT, i que tenia com a objectiu destacar les qualitats diferenciades de la producció de peres lleidatanes enfront la resta i identificar aquesta qualitat superior en el punt de venda, traslladant-ne aquesta informació al consumidor.

El llarg procés de reconeixement es va veure marcat l’any 2006 per un canvi de legislació i va obtenir el seu primer fruit l’any 2008 amb el reconeixement provisional del distintiu DOP Pera de Lleida, que ja es podia comercialitzar en tot el territori espanyol.

La DOP

La política europea de qualitat reconeix i protegeix les denominacions de determinats productes específics que estan relacionats amb un territori o amb un mètode de producció. Aquest reconeixement es tradueix en els logotips que permeten identificar productes de qualitat diferenciada a la UE i que, mitjançant controls específics, en garanteixen l’autenticitat.

Un producte identificat amb el distintiu DOP (Denominació d'Origen Protegida) ha demostrat que té unes característiques que només són possibles gràcies a l’entorn natural i a les habilitats dels productors de la zona amb la qual està associat. També es caracteritza perquè totes les fases del procés de producció de l’aliment es realitzen a la zona en qüestió, a diferència d’una IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

Així, l’ordre AAR/317/2008, de 23 de juny, aprova el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida (DOGC núm. 5163-01/07/2008).

Finalitats del Consell Regulador

Les finalitats del Consell Regulador són la representació, la defensa i la garantia de la DOP, així com la promoció de la DOP i de les seves característiques específiques.